Tasko Podopraktijk
Tasko Podopraktijk
Aandacht voor voet en houding
Probleemloos boodschappen doen, wandelen, sporten of gewoon bewegen, dat lijkt zo vanzelfsprekend. Pas wanneer u belemmerd wordt door pijn in uw voeten, enkels, of pijn hogerop in uw lichaam, dan merkt u hoe fijn het is als u dit probleemloos kunt.
Herkent u dit? Wordt u beperkt door voetklachten, pijn in uw voeten, enkels, knieën, rug of heupen? Dan bent u bij mij aan het juiste adres.
Lees meer
Ik ben in 2019 samen met mijn echtgenote gestart met een comfort schoenen winkel in Budel, onder de naam Tasko schoenen. De interesse voor met name voeten in relatie tot houding groeide, waardoor ik me inschreef bij de opleiding Registerpodoloog aan de Academie voor Podologie in Utrecht, waar ik in juli 2024 mijn diploma behaalde na een studie van 4 jaar. Momenteel volg ik met regelmaat bijscholingen en congressen, zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied van voet- en houdingsklachten.
Een registerpodoloog is vrij toegankelijk, U kan met of zonder verwijzing van een arts bij mij terecht. De zorgverzekeraars zijn steeds meer overtuigd van de werking van de registerpodoloog. Daarom vergoeden de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk het consult en de behandeling van een registerpodoloog.
Een registerpodoloog is een voetspecialist die een intensieve opleiding heeft gevolgd om aandoeningen van het houding- en bewegingsapparaat te kunnen herkennen en te behandelen. Deze intensieve 4-jarige opleiding is een voorwaarde om zich te kunnen registreren bij Stichting LOOP, het orgaan dat toeziet op de kwaliteit van de opleiding en de podologische zorg.
Podologen mogen de beschermde titel ‘Registerpodoloog’ alleen voeren wanneer deze staan ingeschreven in het kwaliteitsregister voor de podologie.
Tasko Podopraktijk
1. Pijn onder de voorvoet
Pijn onder de voorvoet kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstuiking, overbelasting, of een aandoening zoals een metatarsalgie. Het kan zich uiten als branderigheid, stekende pijn of een algemeen gevoel van ongemak bij het lopen. Soms wordt het verergerd door slecht schoeisel, overgewicht of onjuiste loopbewegingen. Ook voetafwijkingen zoals een hoge voetboog of platvoeten kunnen bijdragen aan de pijn. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandelingen toe te passen, zoals rust, geschikte schoenen en fysiotherapie.
2. Doorgezakte voeten of platvoeten
Wat is een platvoet?
De naam zegt het al; een platvoet is een platte voet. Bij een platvoet is de boog aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen.
Voeten zijn er in de meest uiteenlopende vormen en maten. De een is wat meer hol, de ander wat meer plat, maar meestal is het gewoon een normale voet. Het is moeilijk een grens te trekken wanneer een voet een platvoet is. Met een platvoet bedoelen we hier een platte voet die klachten geeft.
3. Pijn in de hiel (hielspoor of fasciitis plantaris)
Hielpijn is een van de meest voorkomende voetproblemen in de praktijk.
Cliënten met fasciitis plantaris ondervinden pijn langs de boog en bijna altijd hielpijn. Hielpijn is in de meeste gevallen hun primaire klacht. Kenmerk is startpijn bij de eerste belasting in de morgen of na lang zitten maar meestal neemt het af na 15-20 stappen. Meestal neemt de pijn weer toe later op de dag.
Het stellen van een juiste diagnose is vaak niet eenvoudig, omdat de hielpijn kan worden veroorzaakt door veel verschillende aandoeningen.
4. Morbus Sever
Bij Morbus Sever is de groeischijf achter op het hielbeen geïrriteerd geraakt. De pijn lijkt op de pijn die je ook ziet bij achillespees- en hielpijnklachten waardoor deze aandoeningen nog weleens met elkaar worden verward. Tijdens of na het sporten nemen de klachten vaak toe, ook zien we een toename bij de start van het sportseizoen. Deze aandoening komt het meest voor bij kinderen (vaak jongens) in de leeftijd van ongeveer 8 tot 13 jaar.
5. Pijn in de achillespees
De meest voorkomende klacht van cliënten met peesafwijkingen is toenemende pijn in het gebied van de aangedane pees. De klacht neemt geleidelijk toe en er is geen traumatische oorzaak.
Bij activiteiten die de pees herhaaldelijk rekken wordt de pijn gevoeld, maar ook bij staand werk kan de klacht al toenemen. Bij het opstaan ‘s morgens en na een langere periode zitten, geven de eerste stappen vaak felle pijn. Na een paar minuten lopen neemt deze acute startpijn meestal af, cliënten hebben het over ‘het losmaken’ of ‘oprekken’. Symptomen nemen weer langzaam toe, naarmate de dag vordert, vooral wanneer de persoon die dag actief is geweest. In het verleden reeds behandelde of zelfdokterende personen beschrijven vaak het effect van bij de drogist verkrijgbare of voorgeschreven ontstekingsremmers/pijnstillers. In sommige gevallen wordt abnormale trekkracht op de aangedane pees veroorzaakt door voetafwijkingen of een antalgisch gangbeeld
Klachtenwijzer
6. Hallux Valgus
De registerpodoloog ziet regelmatig mensen met een hallux valgus in de praktijk. Als u een Hallux valgus heeft ziet u dat uw grote teen scheefgegroeid is richting uw andere tenen. Hierdoor komt het gewricht naar buiten te staan en ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Deze knobbel wordt ook wel een bunion genoemd. Deze plek kan warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht.
7. Pijn aan de enkel
Pijn in de enkel en andere ongemakken in de enkel komen regelmatig voor in de podopraktijk. De enkel is een lichaamsdeel dat veel te maken krijgt met verschillende krachten tijdens het bewegen. Pijnklachten in de enkel die vaak beschreven worden zijn opstartklachten, pijn bij het traplopen, pijn bij het hurken en pijn in de enkel tijdens of na het hardlopen of voetballen. Enkelklachten worden vaak gezien bij sporters, waarbij een verkeerde, intensieve belasting van de enkel een rol kan spelen. Ook artrose in de enkel is een veelvoorkomende, pijnlijke aandoening. Niet te verwarren met slijtage van de enkel, waarbij een natuurlijk verouderingsproces de klachten veroorzaakt.
8. Pijn in de knie
Om tot een correcte diagnose te kunnen komen is het belangrijk om te weten waar de pijn zich precies bevindt, en wanneer de pijn er is of hoe die pijn begonnen is. Ook belangrijk maar al iets moeilijker is het type pijn: scherpe pijn, zeurende pijn, uitstralende pijn… artrose (of slijtage) van het kniegewricht geeft typisch een activiteitsgebonden, mechanische pijn waardoor vaak de functie beperkt wordt (wandelen, lopen, trappen doen). Een overbelastingsletsel uit zich meer als een focale, zeurende pijn die ontstaat tijdens of na een periode van verhoogde activiteit. Acute letsels (kruisbandruptuur, meniscusscheur, fractuur…) gaan vaak gepaard met veel pijn, die zowel zeer lokaal kan zijn als de volledige knie kan omvatten. Nachtelijke pijn duidt meestal op een inflammatoire oorzaak.
9. Pijn in de heup
De meest voorkomende klachten in de heup ontstaan door artrose of een slijmbeursontsteking in de heup. Mogelijk wordt u al behandeld door de fysiotherapeut en heeft hij u doorverwezen of heeft uw huisarts u doorverwezen. De pijn kan in het gewricht zitten, of u ervaart een stekende, brandende of zeurende pijn aan de voor-, achter- of zijkant van uw heup. U merkt dat u de meeste pijn heeft bij lopen en staan en de klachten nemen bij belasting van de heup toe. Afhankelijk van de oorzaak van de klachten kan de registerpodoloog een rol spelen in het verminderen van uw klachten.
10. Pijn in de rug
Pijn in de rug kan geleidelijk ontstaan en door belasting toenemen. Ook kan het opeens ontstaan, door bijvoorbeeld verkeerd tillen. Rugpijn ontstaat vaak door een combinatie van factoren, de rug bestaat uit zoveel verschillende structuren dat het vaak lastig is om één plek, wervels, spieren of zenuwen aan te wijzen.
Het kan zijn dat er een kromming in de rug zit, of dat u een beenlengteverschil heeft wat klachten heeft veroorzaakt of er is slijtage door zwaar lichamelijk werk ontstaan. Stress en een lage weerstand kunnen ook rugklachten veroorzaken.
11. Diabetes
Wanneer een registerpodoloog een diabetespatiënt in behandeling krijgt, zal het doel allereerst zijn om een diabetische voet te voorkómen. Indien er al sprake is van een diabetische complicatie aan de voet, is het zaak om erger te voorkomen, voordat aan herstel kan worden gewerkt. De registerpodoloog zal de patiënt daartoe duidelijke informatie en instructies geven.
Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het geven van een adequaat schoenadvies aan de patiënt. In bepaalde gevallen is een patiënt al geholpen met kwalitatief goed confectieschoeisel. Wanneer er sprake is van een (dreigende) complicatie aan de voet kan aangepast schoeisel nodig zijn, zoals (semi-)othopedisch schoeisel, voorlopig orthopedisch schoeisel of verbandschoeisel. De registerpodoloog zal hierbij gebruik maken van orthesen en steunzolen, om, afhankelijk van de voetafwijking, de voet optimaal te corrigeren/redresseren, te immobiliseren of te ondersteunen/stabiliseren. Het kan ook nodig zijn om door middel van steunzolen en schoenaanpassingen de belasting te reduceren, voetdelen of gewrichtsfuncties te compenseren, of de stand en de vorm van de voet te accepteren. Bij het geven van schoenadvies en bij het toepassen van functionele, schoentechnische aanpassingen zal de registerpodoloog tevens advies geven over het dragen van sokken en kousen.
12. Reuma
Heeft u last van reuma, dan is de kans groot dat u te maken krijgt met voetklachten. Met aandoeningen zoals ontstekingsreuma of artrose of door verandering van de stand van de voeten en tenen kunnen lopen en staan een belemmering worden in het dagelijks leven. Een register podoloog kan de voetklachten bij reuma behandelen en verlichting bieden. We werken daarvoor samen met medisch specialisten zoals reumatologen en revalidatieartsen, maar ook met orthopedisch schoenmakers. De behandeling van een podotherapeut is gericht op het wegnemen van pijnlijke drukpunten en het zoveel mogelijk ontlasten van uw gewrichten.
—
Bij Podopraktijk Tasko in Budel staan wij klaar om uw klachten grondig te analyseren en doelgericht te behandelen. Heeft u last van één van bovenstaande klachten? Neem dan gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies en effectieve oplossingen.
Onze werkwijze
Bij Podopraktijk Tasko staat uw voetgezondheid centraal. Onze werkwijze is zorgvuldig opgebouwd om uw klachten nauwkeurig te analyseren en effectief te behandelen. Hieronder vindt u een overzicht van ons stapsgewijze behandeltraject.
Vergoedingen & Tarieven
Tarieven
Podologische consultatie 15 min € 35
Podologisch onderzoek 60 min € 80
Podologische zolen incl nacontrole € 125
Extra paar zolen binnen 3 maanden € 95
Siliconen orthese Vanaf € 25
Tapen Vanaf € 12
Pakketprijs nieuwe patiënten € 240
(consultatie, onderzoek, zolen en nacontrole)